2010. augusztus 31., kedd

EGRI CSILLAGOK HÁBORÚJA

Sok mindent rá lehet mondani az amcsikra, de kreatívatlansággal vádolni őket meglehetősen nagy dőreség volna. Most épp egy új irodalmi műfajt találtak ki, íme a recept: végy egy klasszikust, lehetőleg minél ismertebbet, tartsd meg az eredeti sztorit, de turbózd fel egy cseppet élőhalottakkal, vámpírokkal vagy egyéb trendi kreatúrákkal. Nem kell tökölni a történet kitalálásával, logikailag kikezdhetetlen műszerkezet felépítésével, frappáns dialógusokkal, megfelelő szereplők kifundálásával, komplikált jellemrajzokkal. Az első áldozat Jane Austin: Büszkeség és balítélet című világklasszis műve, melyet egy leleményes pacák teletűzdelt zombikkal meg vérfagyasztó és agyzabáló akcióval. A címadással se vesződött sokat, az új cím egyszerűen ennyi: Büszkeség és balítélet meg a zombik.

Zombimola csókálló rúzst használ
Vakujjak meg, ha nem tetszik az ötlet. Manapság a kölköket szinte már ostorral se lehet rávenni az olvasásra, amin valójában nincs is mit csodálkozni, gondoljunk csak bele: valszeg mi is szívesebben néztünk volna X-faktorban csárogó idétleneket, vagy lógtunk volna egyfolytában a neten A kőszívű ember fiai vagy az Anyám könnyű álmot ígér fedőnevű vizuális altatók helyett, és Lassie is kevésbé lett volna uncsi, ha a képernyőn tér haza. A mai inger- és internetgazdag világban nem egyszerű megszerettetni a gyerekekkel az olvasást; talán ez az átírósdi lehetne a megoldás. Például A három testőrbe simán be lehetne csempészni néhány jedit, mivel a hagyományos kardokkal történő bajvívás abszolút nem cool, és nem is szól, mint a lézerkardos. A Tüskevárt is jócskán megdobná, ha Tutajost nem a vén alkoholista Matula tanítaná mindenféle fortélyokra, hanem például Yoda mester, Csikasz pedig minden teliholdkor farkasemberré változna.

Tamás bátya mint animal-transzvesztita
Egy modern változat szerint a Monte Cristo grófja főhőse, Edmond Dantes nem kellene vért izzadjon, amíg minden ellene ármánykodóval leszámol, hanem rájuk küldhetne néhány terminatort, és ő etyeghetne nyugodtan a csajával, a híres német autómárka névadójával, Mercedessel. Egyébként a Monte Cristo grófját minden kamasszal kötelező módon elolvastatnám, ugyanis egy nagyon fontos dologra tanít meg minket: soha a büdös életben, semmilyen körülmények között ne bocsássunk meg ellenségeinknek! A Toldit is izgibbé lehetné tenni, ha Miklós nem farkasokkal local kombatozna a nádasban, hanem alienekkel és predatorokkal. Nyilas Misinek a Sátán szerezné vissza a reskontót, a lelkéért és Pósalaky úr hasnyálmirigyéért cserébe, az öreg halászt bekajálná Godzilla csónakostól, Robinson minden pénteken kigittelne, ledarálna és vadjuhbélbe töltene egy-egy kisebb törzset, és a kis szőke földönkívüli nem rajzoltatna mindenféle marhaságot a pilótával, hanem beleköltözne a testébe, és lebombázná az ikertornyokat...


A Pál utcai zombik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése