2010. augusztus 12., csütörtök

LÜKEPÉDIA - SAS

Az egyik legszebb madár. Ezért olyan gyakori címerállat, no meg azért is, mert például egy zebrapinty vagy egy szürke csicsörke nem elég előkelő, és a Habsburgok címerén is elég hülyén mutatott volna egy kétfejű csirke.

A rövidlátó pisztráng rátámad a sasra, mert légynek nézi
Legelterjedtebb a rétisas, amely halakat, madarakat, hüllőket és kisebb emlősöket eszik, de a füstölt virslit sem veti meg, csak ha már romlott, és dongják a legyek, lévén hogy aquila non capit muscas, ahogy a régi görög mondás tartja. Viselkedésükre egészen fiatal korukban a káinizmus jellemző, ami annak a jelenségnek a neve, hogy a fészekaljban levő madárfiókák egymás ellen fordulnak, és az erősebb elpusztítja a gyengébbet, de rejtély, hogy mi váltja ki, mert a sas nem olvas bibliát, még kevésbé a sasfiókok. A sasfiók nem a sasasztal tartozéka, hanem így hívják a kicsinyét, lespóroltak egy a betűt a végéről.

Instant sas
A sas éles látásáról híres, ám a hallása is kiváló: falunapokon felrepül vagy négyezer méter magasra, mikor kezdődik a Fásy-mulató, de még ott is hallja a szerencsétlen.

Nagy nőcsábász a sas, más fajokkal is szívesen kamatyol, például a keselyűpipit azzal veszi le a szárnyáról a saspasas, hogy lószemet visz neki ajándékba, vagy romantikus vacsorára hívja egy elegáns dögkútba.

Sasoló sasok
Ízletes leves főzhető sasból, csak alaposan meg kell fűszerezni, mert egy kissé pocokízű a húsa. A saslik is fincsi, amely a tévhittel ellentétben nem a sas likából készül, hanem tarjából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése