2010. augusztus 15., vasárnap

LÜKEPÉDIA - OLIMPIA

Az olimpiai játékok egy nemzetközi, több sportágat magába foglaló eseménysorozat. Az olimpiának két válfaja ismeretes: nyári is téli olimpia, de a NOB (Nemzetközi Olimpiás Banda) már tervezi az őszi és tavaszi olimpia bevezetését is. Az utóbbin olyan sportágak kapnak majd helyet, mint a hosszútávszántás, száz méteres gátpalántázás vagy a kötöttfogású magvetés.

A békaviadalt már régen kivették a programból
Az olimpia lényege az, hogy az ún. nyitó- és záróünnepségen a sportolók felvonulnak a stadionban, és integetnek az otthon maradt ismerőseiknek, akik kényelmes fotelekben sörözve nézik őket a tévében. Ezt követően a résztvevők elmennek az olimpiai faluba, ahol a helybéli parasztok disznót vágnak a tiszteletükre.

Lázas készülődés

A nézők csak halászlét kapnak
A különféle sportágak legjobbjai aztán érmeket kapnak, de csak az első három helyezett, a többiek még csak egy fránya emléklapot vagy könyvjutalmat se. Az érmek átadása után eljátsszák annak az országnak a himnuszát, amelyikből a győztes sportoló való, vagy elhúzzák a kedvenc nótáját.

Az olimpiának szimbólumai is vannak, mint például az olimpiai láng és az ötkarikás olimpiai zászló, ami azt szimbolizálja, hogy fehér, néger, ázsiai, indián és cigány sportoló egyaránt részt vehet a rendezvényen.

Elállt-e már? Az 1936-os berlini olimpián szinte egyfolytában esett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése