2010. augusztus 14., szombat

LÜKEPÉDIA - HALÁLBÜNTETÉS

A legsúlyosabb büntetési forma, habár a tényleges életfogytiglan se lehet valami kellemes. A halálos ítélet végrehajtása a kivégzés. Jelenleg már csak 64 országban alkalmaznak halálbüntetést, kezd kimenni a divatból.

Az általánosan elterjedt módszerek: akasztás, agyonlövés, méreginjekció. Érdekesség, hogy a halálos ítéletet csak egyszer szabad végrehajtani, így ha elszakad a kötél, mellélő a kivégzőosztag, vagy véletlenül valamilyen vitamint injekcióznak be a delikvensnek méreg helyett, akkor megúszta.

Ezt a belga pedofilt hajókötéllel akasztották fel, de az is leszakadt
A ritkább vagy elavultabb módszerek közé tartozik a villamosszék, a gázkamra, a lefejezés és a lenyilazás. A villamosszék Magyarországon nem vált be, ugyanis egy sorozatgyilkos kislány agyafúrt ügyvédje egyszer talált egy jogi vagy inkább nyelvi kiskaput: védencét nem villamosszékbe, hanem a villamos székébe ültették.

Csenge szemberöhögi a kivégzőosztagot
A régi időkben nem kapkodták el a kivégzéseket, hanem különféle kínzásokkal tették érdekesebbé. Ilyen volt például a keresztre feszítés, a máglyahalál, a megkövezés, a karóba húzás, a kerékbetörés, a megnyúzás, az elefánt általi agyontaposás vagy a felnégyelés. Utóbbi kedvelt változata volt a lovakkal szétszakítás, mely során az áldozat kezeit és lábait egy-egy lóhoz kötötték, majd a lovakat egymással ellenkező irányban meghajtották. Az is előfordult, hogy a szerencsétlent nem négy ló, hanem négy csikó közé kötötték, és úgy kellett kivárnia, amíg megnőnek.

Kegyetlen afrikai elveszejtési módszer: a rettegett fárabogozás
Az ókori római birodalomban alkalmazott halálbüntetés-fajta volt a damnatio ad bestiarium, melynek keretében a kivégzésre várót az arénában kiéheztetett vadállatok – főleg oroszlán, párduc, medve, szamár, liba – közé vetették. Akkor törölték el, amikor egy halálraítélt állatszelídítő hülyét csinált az egész társaságból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése