2010. augusztus 7., szombat

BECSINÁLT CSIRKE

A performansz egy művészeti irányzat, alkotói módszer. Jelentései: előadás, eljátszás, véghezvitel, teljesítés, teljesítmény (Wikipédia). Utóbbi mindenképpen érvényes egy orosz performanci produkciójára, ugyanis nem kis teljesítmény az övé: egy egész bontott csirkét dugott fel magának egy szupermarketben (videolink a bejegyzés alján). A Csarnokméretű Pinának becézett művésznő vélhetően a fogyasztói társadalom elleni tiltakozásnak szánta az itt a csirke, hol a csirke trükköt, bár ez nem derült ki, mert utána szó és fizetés nélkül távozott az üzletből, majd ugyancsak némán amnesztiázta a szerencsétlen baromfit nyirkos börtöncellájából. (Adódna a poén, hogy nem a fogyasztói, hanem a fagyasztói társadalom ellen irányult a dolog, de valaki már kitalálta és beírta egy kommentbe.)

Szárnyasbetét
Akkor lett volna igazán érdekes, ha elfelejti kivenni, és otthon a csirkével bélelt bukszát tárja a férje/élettársa/barátja elé. Főleg úgy, ha amaz csak az aktus végén veszi észre; mondjuk, be van vodkázva, és nem tűnik fel neki, hogy összement a csarnok. Ott áll Iván, pucéron, a farkára gyógyult jércével, és hitetlenkedve mondja: tudtam, hogy megcsalsz, Olga, te ribanc…, na de egy kakassal?

Az internetezés már régóta nem csak a fiatalabb korosztály kiváltsága, sok nagymama is szívesen elszörfözget, amíg megfő a krumplileves vagy alszik a kisunoka; mi lesz, ha rábukkannak erre a videóra, és vérszemet kapnak? Olyan elképzelhetetlen, a mai gazdasági helyzetben? Aligha. Végre ők is majszolhatnak majd olyan egzotikus gyümölcsöket: avokadót, papayát, maracuját, mangót, amelyeket eddig álmukban se mertek megvenni (az ananász valszeg még így is elérhetetlen marad). Egy kisebb csirke mellé talán befér még 2-3 fej hagyma is, ergo a vasárnapi csirkepaprikást egy úttal le lehet tudni, viszont a kocsonyánakvalóért már legalább háromszor fordulni kell. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan itt az őszi befőzések, eltevések ideje; szegénykék maxi-taxizhatnak majd reggeltől estig az otthonuk és az Auchan között.

Hogy mit mond majd, amelyik véletlenül lebukik? Performansz, lelkem, performansz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése