2010. augusztus 15., vasárnap

LÜKEPÉDIA - SÖR

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készítettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki. Ugyanott találtak egy szinte teljes épségben megmaradt agyag sörcsapot, valamint egy nagy kőlavór szárított szkarabeuszt, melyet az ateista egyiptomiak sörkorcsolyaként fogyasztottak.

Sörtáblázat kezdőknek
A sörkészítés meglehetősen komplikált folyamat, nem térünk ki rá. Tulajdonképpen házilag is lehet sört főzni, legegyszerűbben úgy, ha beleöntünk egy üveg sört egy lábosba, és felfőzzük, de baromság, mert aztán órákig várhat az ember, amíg lehűl, ugyanis a sör hidegen jó.

Zacskós sör
A sörfőzéshez használt komló a Humulus lupulus virágzata, amit nem szükséges megjegyezni, bár nem nehéz. A komlót sörkertekben termesztik, hidegebb éghajlatú vidékeken sörsátrakban.

Mindig legyen otthon elég sör
Számos pozitív élettani hatása van: megelőzi a vesekő-képződést, magas vitamintartalmú, és jelentős mennyiségű ásványi anyagot is tartalmaz: vas, réz, cink, magnézium, bauxit; az utóbbit jobbára a dobozos sörökben találjuk meg. Csökkenti az ártalmas koleszterin szintjét, és jelentős xanthohumol-tartalma révén az immunrendszert is stimulálja. Sokan kizárólag a xanthohumol miatt isszák a sört, mert a xanthohumol nagyon finom, csak külön nem lehet kapni.

Minneapolis fekete márciusa
A sör egyetlen negatív mellékhatása a sörpocak vagy sörhas, melyet a nagy sörkazánok tréfásan csak tévénéző-izomnak szoktak nevezni. A sörhas valójában csupán esztétikai szempontból hátrány, nem érdemes foglalkozni vele. Barátnőnk, feleségünk csipkelődéseire azzal vághatunk vissza frappánsan, hogy: legalább nem kapsz napszúrást, mert mindig árnyékban van a fejed, amikor a napon…, de nem ajánlatos befejezni a mondatot, főleg nagyobb társaságban nem.

Sörmell
Van alkoholmentes sör is, ami legalább akkora marhaság, mint a szójafasírt vagy a hámozott tökmag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése