2010. augusztus 12., csütörtök

LÜKEPÉDIA - JETI

A jetik a Himalájában élő főemlősök, a hörcsögfélék nagyon távoli rokonai.
Jetik érettségi találkozón
Kevesen gondolnák, de roppant fejlett humorérzékkel bírnak. Kedvenc szórakozásaik egyike az, hogy éjszaka odalopóznak az alvó alpinisták sátraihoz, és jól összebogozzák a cipőfűzőiket, aztán reggel a közeli bokrokban röhögik a csetlő-botló hegymászókat. Máskor meg egyszerűen csak halkan beheverednek közéjük.

A jeti számára nagyon fontos a család, a hagyományos keresztény értékek. A legjelentősebb családi esemény a jetigyerekek konfirmálása, ezt igen komolyan veszik, már hároméves koruktól járatják őket kátéórákra. Egyéb vallási ünnepeik közül feltétlenül említést érdemel a híres katmandui búcsú, amikor testületileg felkerekednek, és elzarándokolnak Nepálba, még a nagyszülőket is viszik. Ezt az eseményt a Gangesz televízió mindig élőben közvetíti.

Bepöccent jeti
Elmosódott jeti
Jetigyerek rajza az apjáról
Ínyenc is a jeti. Alapvetően vegetáriánusok ugyan, de egy jó magyaros töltött káposztának nem tudnak ellenállni, a karácsonyi ebéd pedig rendszerint marhabélszín Stroganoff módra. A csokit is nagyon szeretik, mindig kilopkodják a turisták hátizsákjából.

Kedvencük a hortobágyi Milka  
Intenzív társadalmi életet élnek, szívesen eljárnak szimfonikus koncertekre, színházba, moziba. Viszont télen a Himalája még nekik is egy kicsit hűvös, ezért ilyenkor jobbára csak ülnek a barlangban, lencsét válogatnak, verseket olvasnak fel egymásnak, és a jetiasszonyok a férjeik zoknijait stoppolgatják.

2 megjegyzés:

  1. Szóval akkor a jeti az ember rokona. Van bizonyára Jetiország, jetigyerek jetiszülő. Az iskolában jetijegy, jeti tantónéni, a jeti mindent tud a Himalájáról. Remeteéletet is él. Nem ismeri a magyar kultúrát, gyűlöletet. De jó is JETI-nek lenni! Bejegyezte egy nyugdíjas internetes bevándorló: Örzse néni

    VálaszTörlés
  2. Szóval akkor a jeti az ember rokona. Van bizonyára Jetiország, jetigyerek jetiszülő. Az iskolában jetijegy, jeti tantónéni, a jeti mindent tud a Himalájáról. Remeteéletet is él. Nem ismeri a magyar kultúrát, gyűlöletet. De jó is JETI-nek lenni! Bejegyezte egy nyugdíjas internetes bevándorló: Örzse néni

    VálaszTörlés