2010. augusztus 29., vasárnap

SZERENCSE FEL!

Teljesen egészségesek a hetek óta a mélyben rekedt chilei bányászok, de karácsonyig is eltarthat, amíg kiszabadítják őket a beomlott tárnából – közölték hétfőn a hatóságok. Az augusztus 5. óta 700 méteres mélységben rekedt 33 bányásszal sikerült rádiótelefonos kapcsolatot létesíteni, és egy szűk furaton keresztül gyógyszert, kaját, vizet és egy kamerát juttattak le hozzájuk. Nem szorultak be teljesen az 52 négyzetméteres föld alatti menedékhelyre, használhatják az épen maradt két kilométeres alagútrendszert is (vajon mire? Amennyiben vécézésre, akkor nem ártana a túlsó végén kezdeni…). Nehezíti a dolgukat, hogy állandóan 36 fok van, árnyékban. Figyelniük kell a táplálkozásra is. Nemcsak lesoványodniuk nem szabad, de meghízniuk sem. Egy legfeljebb 70 centiméter átmérőjű járatot tudnak fúrni a mélybe, azon fogják majd felhúzni őket a felszínre. Az tényleg gáz lenne, hogy végre sikerülne lefúrni, és egyik-másik elhízott Miron Cozma nem férne bele a járatba.

Veszélyes játék
Örvendetes, hogy nem vesztek oda, de az elkövetkező néhány hónap nem lesz valami legényálom számukra. 33 férfi összezárva egy kétszobás lakásnyi területen - ez kevesebb, mint két négyzetméter fejenként, a legdurcibb börtönökben is minimum három van -, kvázi sötétben, tisztálkodási lehetőség nélkül; keményebb, mint bármely elmebeteg hollywoodi forgatókönyv. Ez nem Big Brother, hogy az ellenszenveseket kiszavazzák, vagy bárki bármikor leléphessen, ha megunta a dolgot. Túl sok szórakozási lehetőség nincs odalent, hacsak nem jelölnek majd ki néhány Hófehérkét maguk közül.

A lejuttatott zaba se elég, kénytelenek pótolni; szerencsére van mivel, mivel arany- és rézbánya: elsősorban rézfaszú baglyokat fogyasztanak, illetve azok tojásait, valamint aranyalmát, aranygaluskát, aranyhalakat is aranyhörcsögöket. A vacsora utáni aranyköpéseket rézgáliccal írják fel a tárna falaira.


Belegondolni is szörnyű, hogy min mehetnek keresztül a nyomorultak, és mennyi szenvedés vár még rájuk (aki ép elmével megússza ezt a kalandot, az keménytökű csávó ám a javából). Drukkolok nekik, hogy minél hamarabb kijussanak, de főleg amiatt, hogy mindenképpen karácsony előtt, mert 700 méteres mélységben valszeg nem az angyal viszi a karácsonyi ajándékot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése