2010. augusztus 4., szerda

LÜKEPÉDIA - DIÓ

A dió vagy diófa a diófélék vagy diófafélék családjába tartozó nemzetség. A génusz latin neve Juglans a Jovis glans, azaz „Jupiter makkja”. Nem csoda hát, hogy a dió erős afrodiziákum, már Kleopátra is dióolajjal kenegette a szeméremajkát és az aranyerét.

Fél és egész dió
A dió összetétele igen komplex, csak úgy tobzódik ásványi anyagokban és vitaminokban. Sok benne a telítetlen zsírsav (főleg az Omega-3 és az Lgt-2) és az antioxidáns, ezért a terminatorok is előszeretettel fogyasztják. Kalcium, vas, cink, magnézium, foszfor, réz, mangán, szelén – mind-mind ott lapul a dióban. Szeléntartalmát az elektronikában is hasznosították: mivel a szelén félvezető, ezért az első diódák dióból készültek. Az is nyilvánvaló, hogy a közismert kanadai énekesnő, Celine (ejtsd: szelén) Dion névválasztása sem véletlen.

Celine Dion jéghegybe ült
Néhány tanulmány szerint napi egy uncia (kábé másfél marék) dió elropogtatása segít megvédeni a szívet a betegségektől. Diót fogyasztani sose késő - erre japán kardiológusok jöttek rá, akik szívátültetés vagy by-pass-műtét előtt diógázzal altatják el a pácienst. Fontos szerepe van ugyanakkor a rák megelőzésében és kezelése során is; Svédországban a májcirrózisos betegek receptre kapják a diópálinkát.

A diófa számos házikertben megtalálható. Nem véletlenül, hiszen lombja kövér árnyékot ad, jellegzetes illata belengi a környéket, alatta üldögélni, elmélkedni, olvasgatni, szerelmeskedni, halat pucolni, tyúkot belezni, nyári napokon reggelizni, szipkát faragni, terveket kovácsolni, józanodni rendkívül kellemes. Az öngyilkosok is kedvelik, közülük sokan lógatják fel magukat egy hangulatos diófára.

Almát termő diófa
Dancs Annamari egyszer diónak öltözött egy farsangi mulatságon. Szemtanúk szerint nagyon édibédi volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése