2010. augusztus 4., szerda

LÜKEPÉDIA - VÉCÉ

A vécé (WC- water closet, innen jön a neve) egy higiéniás eszköz, választékosabban illemhely. Az újabb, intelligens vécék már nemcsak a tisztaságról gondoskodnak, hanem elemzik is a végterméket, és tájékoztatják a felhasználót az egészségi állapotáról, vérhas vagy kolera esetén pedig automata hevederekkel magukhoz rögzítik a beteget, és kihívják a járványügyiseket. Japánban már beszélő vécék is vannak, de nem aratnak osztatlan sikert, mert minden reggel azzal kezdik, hogy mit álmodtak, és nem nehéz elképzelni, miket álmodhat egy vécé.

Kakamuro, a beszélő vécé
A mai vécé elődje a budi, faluhelyen ma is abba végzik a dolgukat az emberek. A budi nem egyéb, mint egy kis fakabin, ajtaján apró kerek hajóablakkal, ezen keresztül lehet alkotás közben nézegetni a kertet, és levegőt kapni. Ugyanis a budit nem lehet lehúzni, addig pottyantgatnak bele, míg meg nem telik, ekkor jön a lajtos kocsi, és kiszivattyúzza belőle a szubsztanciát. A budi szép példája a vidéki családok összetartozásának, az otthon melegének, a generációk közötti kapocsnak, ahogy ott üldögélnek az eggyé forrott massza fölött, és szívják magukba a szülőföld megtartó erejét. Érdekes, hogy ez Sütő Andrásnak nem jutott eszébe, pedig beleírhatta volna az Anyám könnyű álmot ígérbe.

Elromlott a szippantó
Beszari vőlegény
Nemcsak illem-, hanem ihlethely is, számtalan korszakalkotó ötlet született kábelfektetés közben az idők során. Például Albert Einsteinben is barnázáskor fogant meg az általános relativitáselmélet gondolata; a bolondos fizikus két és fél hétig fel se állt a vécéről, amíg le nem vezette a képleteket, a bejárónője vitt be neki esténként papírt és szendvicseket. Hamarabb is elkészült volna vele, de a szórakozott tudós többször is véletlenül a számításaival törölte meg a trottyát. Másik érdekesség, hogy a skót feltaláló, Malcolm McShitalot fejében is a budin született meg a vízöblítéses vécé ötlete.

Van már mobilvécé is, de még tökéletesítésre vár, mert folyton lemerül az akkuja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése