2010. augusztus 1., vasárnap

HOGYAN TŰNJÉL INTELLIGENSNEK?

- Mondjad minél többször azt, hogy: ez relatív, vagy azt, hogy: nézőpont kérdése; alulművelt emberekben az okosság látszatát kelti.

- Hétköznapi szituációkban is használj mindig modoros kötőszavakat: holott, nemdebár, aligha, tudni illik, ellenben, hiszen satöbbi.

- Memorizálj vagy húsz-huszonöt olyan idegen szót, amit senki nem ismer, mint például: varioglaukár, akmeizmus, lapicida, hipozeuxis, hémiepesz, tatlinizmus stb., és használd őket minél gyakrabban. A jelentésükkel ne foglalkozz, úgyis restellnek majd rákérdezni.

- Hasznosak lehetnek még az alábbi kifejezések is: nonfiguratív, passz, rapszodikus, expresszív, kovalens kötés, deus ex machina, gerontofil, flower power, kanonizál, metakommunikáció, ambivalencia, cvekedli.

- Ha egy vita során sarokba szorítanak, halandzsázz valamit latinul, majd fölényesen tedd hozzá: és ezzel elmondtam mindent.

- Találj ki anekdotákat híres emberekről: drámaírókról, történelmi személyiségekről, festőkről; úgyse tudják leellenőrizni, hogy igazak-e.

- Csengőhangnak valamilyen szimfonikus zenét válassz.

- Mindig hordj magadnál két-három könyvet, de sose a táskádban, hanem csakis kézben, ohne zacskó. Ajánlott szerzők: Gabriel García Márquez, Esterházy Péter, Kundera, Vonnegut, Coelho.

- Gyakorolj be tükör előtt egy intelligens pofát.


- Mindig kizárólag orosz vodkát igyál, jéggel és víz nélkül; van abban valami diszkrét felsőbbrendű báj.

- Szokj át vagy rá a pipára, ami egyenesen tekintélyt parancsoló, kivált, ha nem vagy öreg paraszt.

- Alakíts ki magadnak egy sajátos beszédstílust és hanghordozást, mint például Frunda vagy Fábry; hamar megszokják, és intelligensebbnek fogsz tűnni tőle.

- Soha ne biggyeszd oda a mondandód végére azt, hogy szerintem; bunkóság és bizonytalanság érzetét kelti a többiekben. Legalábbis szerintem.

- Járjál intelligensen. Figyeld meg alaposan, hogy járnak a színészek, írók, tornatanárok: nem sietve, de nem is andalogva, céltudatosan, de laza cowboyos kilengéssel.

- Sose rúgjál be nagyon, mert akkor könnyen kiderülhet, hogy az egész egy maszk, és valójában milyen idióta vagy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése