2010. augusztus 15., vasárnap

LÜKEPÉDIA - ZONGORA

Először is: valahányszor költöztetni hívnak, mindig az legyen a legelső kérdésünk, hogy van-e zongora, mivel igen nehéz.

A zongora egy hangszer, de ez már messziről látszik, mert zongoraformája van. 88 billentyű van rajta, ezt mindig ellenőrizzük le, valahányszor zongorát veszünk, mert amelyiken akár eggyel is több vagy kevesebb van, az hamisítvány. Az is gyanakvásra ad okot, ha két vagy kilenc lába van, mert az eredeti zongora háromlábú, de ez nem hiányosság, mint, teszem azt, egy kutyánál; így találták fel, és kész.

Az első zongoralecke
A billentyűkön kívül találhatók rajta pedálok is, amelyek funkcióit nem árt megtanulni, ha zongorázni készülünk. Elrettentő példaként felhozhatjuk a francia Richard Haggyámán esetét, aki kezdő korában egy bécsi zongoraverseny finisében a fék helyett véletlenül a gázpedálra lépett, és tizenkét vájt fülű melomán nézőt taposott halálra.

Allegro, ma non troppo
A zongora a bérgyilkosok kedvenc hangszere, lévén hogy zongorahúrral remekül meg lehet fojtani bárkit, másodpercek alatt. Ugyanakkor a zongora búvóhelynek sem rossz, ha üldözik őket.

Pócegeret, görényt, kisebb mosómedvét is foghatunk zongorával
Életmentő is lehet a zongora. Közismert az uruguayi zenetanár esete, amikor 1987-ben kiöntött a Rio Negro, és hajnali háromkor elárasztotta a nagyszobáját a hömpölygő áradat: a rémült pedagógus a matracon ülve evezett ki az ablakon, míg szintén zenész felesége zongorán kísérte.

Panni a Boci, boci tarkát gyakorolja a kisegítő iskola évzárójára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése