2010. augusztus 19., csütörtök

LÜKEPÉDIA - AMISH

Az amishok egy kábé 200 000 fős keresztény gyülekezet tagjai. Amerikában élnek. Nem használnak modern eszközöket, mint például elektromos árammal működő szerkentyűket, autót, napelemet vagy holdfényt. Minden olyan eszköz tiltott, melyről nem lehet olvasni a Bibliában, így a fasírthoz se tudják megdarálni a húst, és kőből faragnak a gyereknek fogszabályzót. Amelyik amishba belecsap egy villám, azt kitagadják.

Lakókocsiban nyomorgó amish család
Legfeltűnőbb vonásuk a modern társadalomtól való elkülönülés. Amish nem utazhat repülőgéppel, vonattal vagy más géperejű járművel a közösség hozzájárulása nélkül. Nem mehet vidámparkba, nem ehet génkezelt gyümölcsöt vagy kombájnnal betakarított búzából sült kenyeret, nem dughat motorháztetőn, nem kaphatja el a gépszíj, nem építhet atomreaktort.
Feltehetőleg hamis amish, mert gomb se lehet a ruhájukon
A kevésbé szigorú amishoknál a fiatalok 18 éves korukban szabadon mehetnek a világi élettel megismerkedni, kipróbálni azt. Pár év elteltével aztán eldönthetik, hogy visszatérnek-e az amish közösségbe, vagy folytatják saját életüket. Eddig még senki nem tért vissza.

Ez az édes amish kislány azon gondolkodik, hogy ő inkább felakasztja magát
A tisztálkodás napja szombat, más napokon nem fürdenek. Nyáron se. Az amish öltözet egyszerűségével és régimódiságával tűnik ki. Színei a fekete, a fehér és a türkizkék. A lányok mindig, még kemény télen is szoknyát viselnek, alatta pedig semmit, mert az amish csajok nagyon szeretnek ám üzekedni. A férfiak hosszú nadrágot, nadrágtartót és zakót viselnek. A buzi amishok szoknyát, még kemény télen is.

Az amish jégkorong utánpótlás-válogatott

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése