2010. augusztus 12., csütörtök

LÜKEPÉDIA - HORGÁSZAT

A horgászat bot, zsinór és horog segítségével történik, és célja a hal kifogása a vízből, hiába van ez ellen az utóbbinak kifogása. Meglehetősen régi hobbi, már az ősember is horgászott, bár nem valami eredményesen, mert akkoriban még nem volt feltalálva a nyeletőfékes orsó, és az őshorgászboltban nem árultak sem teleszkópos mentőhálót, sem gumicsalihalat, a vaníliás etetőanyagról nem is beszélve. Ezért az ősember a horgászatból hazafelé bandukolva általában betért az ősrealba, és vett másfél kiló őskárászt.

Az őskárász egyik leszármazottja, a rajzolt kárász
A horgászatnak több formája van, mint például a legyezőhorgászat, amikor olyan meleg van, hogy a horgász kénytelen egy budifedővel vagy töklapival legyezgetni magát horgászat közben. A másik a fenekező horgászat, ami kezdőknek nem ajánlott, mivel gyakorlatot és szaktudást igényel, ugyanis ennél a módszernél a halat a fenekétől fogva kell zsákmányul ejteni.

Nagy melegben műlégy helyett próbálkozzunk inkább kukaccal
Igen fontos eleme a horgászatnak a csali, ami, ahogy a neve is mutatja, rácsalja a halat a horogra. Ez szinte bármi lehet, halfajtól függően: a ponty és az amur kedvence a puliszka és a kovászos uborka, a márna elsősorban a lótetűt és az ordás palacsintát szereti, a harcsa pedig a harmatgilisztát és a macskabelet kedveli, de fogtak már harcsát függönybojttal és tengerimalaccal is.

Ezzel
Ma már rengeteg olyan segédeszköz áll a horgász rendelkezésére, melyek meg könnyítik a dolgát; ezek egyike a halradar, amelynek segítségével bemérhetjük, hogy hol érdemes próbálkozni. De egyébre is használható, például megbírságolhatjuk a túl gyorsan úszó paducokat.

Civilizált országokban a kifogott halat mérlegelés és fényképezkedés után vissza szokták engedni a vízbe, miután előzőleg egészségügyi szesszel fertőtlenítik a horog ejtette sebet a száján. Svájcban külön törvény szabályozza, hogy a húsz percnél hosszabb ideig fárasztott pontyhoz halpszichológust kell hívni. Ugyanitt van érvényben az a rendelet, amely szerint a kukacot horogra tűzés előtt be kell fújni zsibbasztóval, a gilisztát pedig szuggesztív agykontrollal le kell juttatni alfába.

Giliszta alfában
Horgászversenyt is szoktak rendezni, amikor a horgászok összeülnek egy kocsmában, és az nyer, aki a legnagyobbat hazudja.

A tavalyi győztes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése