2010. augusztus 4., szerda

LÜKEPÉDIA - TAO TE KING

Első látásra sokan azt gondolhatják, hogy a Tao Te King a Burger King kínai változata.


Mi sem tévesebb! A Tao Te King Az Út és Erény könyve, amelyben a taoizmus mestere, Lao-ce összegezte a tao szerinti élet tanításait. Ez a tao nem egy hétköznapi találmány, ugyanis a tao, kérem szépen, az szavakkal meghatározhatatlan, intellektussal fel nem fogható, tulajdonságokkal körül nem írható. A tao színtelen, szagtalan, nem látszik, nem hallatszik; a taot nem lehet meggyújtani, nem vonzza a mágnes, nem lehet megfőzni, se megdarálni, ugyanakkor jelen van minden helyen, minden időben, élőben és élettelenben egyaránt. A taora nem lehet gombot varrni, a taoval nem lehet karácsonyfát díszíteni, a taot nem lehet palackozni, de lehetetlen lerajzolni és összetépni is, mert még soha senki nem látott taot, még a jó öreg Lao-ce bácsi se, aki ezt az egész marhaságot kifundálta.

A Tao Te King eredeti címe Lao-ce, vagyis megegyezik a szerző nevével; ezen elég sok nyomdafestéket lehet spórolni, pláné nagy példányszámnál, mert elég egyszer ráírni a könyvborítóra. A Lao-ce egyébként öreg gyermeket jelent, Hollywoodban Benjamin Button különös élete címmel nagysikerű film készült belőle, de a taoizmust teljesen kifelejtették a forgatókönyvből.

Lao-ce pubertáskori képe
A tao valójában utat jelent, de nem országút vagy autópálya értelemben, mert azokat meg lehet fogni, és akár le is lehet vizelni, a taot ellenben bajosan. Leginkább úgy válik érthetővé mindenki számára, hogy mi a tao, ha idézünk egy ismeretlen eredetű kínai mondást: „Amikor a Jün-men nevű csan-szerzetest egyszer megkérdezték, hogy mi a tao, egyszerűen csak ennyit válaszolt: menj tovább!”

Nagyjából ennyit a taoról.

Elcseszett biliárdgolyó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése