2010. augusztus 4., szerda

LÜKEPÉDIA - ESZKIMÓ

Az eszkimó szó pontos etimológiája ismeretlen, az eredeti jelentése talán nyershúsevő lehetett, de az sem kizárt, hogy kicsi zömök büdös embert jelent.

Malamut, Traian Basescu eszkimó féltestvére
Észak-Amerika és Kelet-Szibéria sarkvidéki területein laknak iglunak nevezett hókunyhókban, aminek főleg az eszkimó pulyák örülnek, mert ki sem kell menniük a lakásból, amikor hógolyózni akarnak.

Az eszkimók igen találékonyak, a jég hátán is megélnek. Táplálkozásuk a környezeti adottságok miatt igen szegényes, a vegetáriánus eszkimók bogyókat és mohát esznek, a többiek rozmárt, fókát meg eszkimókust. Kedvencük viszont a bálna, de sajnos nem bírják hazacipelni.

A pénzt nem ismerik, cserekereskedelmet folytatnak egymással és a télapóval, akinek karácsony tájékán rénszarvasokat adnak ki bérbe, cserébe fókabelező kés-szettet és batmanes képregényeket kapnak tőle.

Nagyon vendégszerető népek, az arra tévedő idegennek a vacsoránál mindig átengedik a rozmár húgyhólyagját, és felhoznak a pincéből egy nagy kancsó hóbort. Ezt követően felajánlják neki a feleségüket, majd tapintatosan elmennek a sámánhoz starcraftozni. Kedves gesztus, hogy az asszony az együttlét előtt megborotválkozik.

Eszkimó nő feszeng az ajándékba kapott virágos pongyolában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése