2010. augusztus 22., vasárnap

NE FÉLJETEK, MAGYAROK...

…megjöttek a cigányok! Azazhogy még nem jöttek meg, de már jövögetnek: a franciák megelégelték, hogy Párizs külvárosi negyedei kezdenek tranzitgettókra hasonlítani, a szökőkutakban zsivajgó cigánypurdék pancsolnak, amikor éppen nem csórelnek, s a turisztikai látványosságok környékén lassan már köpni se lehet úgy, hogy az expektorátum ne egy koldulászó máriskó kendőjén vagy egy zsebtolvaj hátán landoljon, és elkezdték szépen hazatoloncolgatni a halmozottan kátrányos helyzetű társaságot. Kevésbé durván, mint tették azt a digók 2007 őszén (igaz, annak legalább volt egy jó apropója: a Mailat-gyilkosság), de elszántan és hatékonyan. Nem akarják megvárni, amíg ott is elvágják valakinek a torkát, eladják az Eiffel-tornyot ócskavasnak, vagy hogy a Szajna-partot át kelljen keresztelni miattuk szajha-partra.

Mama Omida becsekkol
Még útiköltséget is adnak nekik - fejenként háromszáz eurót, a purádéknak százat (okosan kitalálták, mivel ők vannak többen) -, csak menjenek. És ők mennek; egyszer haza, majd nemsokára vissza. Ugyanis EU-s állampolgártól nem lehet csak úgy pofára megtagadni a beutazást; ha rendben vannak a papírjai, és nem körözik, akkor be kell engedjék, nincs kecmec. Ergo nagyon valószínű, hogy a cigók ezután ingajáratban fognak közlekedni Párizs és Románia között. Hülyék volnának, ha nem így tennének, pláné, ha minden alkalommal jár majd a hazai átlagfizetésnyi apanázs, ingyen repülőjeggyel megfejelve. Még azt is el tudom képzelni, ha majd rendszeresített járatokat indítanak nekik, hogy a pilóta emígy fog beköszönni az utastérbe: aves bachtalo (szerencsés utat)!

Nagy az öröm: Rupit felvették a Sorbonne-ra
A hírtévék (és nem csak) nagyon ráharaptak a témára, így az uborka- és dinnyeszezon vége felé, napok óta minden híradó velük kezdődik, folytatódik és végződik. Az egyik kiebrudalt csávó őszinte felháborodással böfögte bele egy felé nyújtott mikrofonba: nu ne lasa sa cersim (nem hagynak koldulni)! Hát, nagy szemetek ezek a franciák, az már tuti! Apropó, szemét: le merem fogadni, hogy a szelektív hulladékgyűjtést se nézik jó szemmel a gallok, a bolti lopásról és a markecolásról már nem is beszélve. Szegény csóró csórók, hát tehetnek ők róla, hogy csak ehhez értenek? Így vannak szocializálódva a nyomorultak, hogy ami nincs odaszegezve, azt viszik. És viszik az ország jó(?) hírét is; ’89 előtt a külföldiek számára Ceausescu és a lepusztult árvaházakban tengődő AIDS-es gyerekek jelentették Romániát; most, több mint két évtized eltelte után a mindent átszövő korrupció és az egész Európát elárasztó cigány koldushordák alapján „azonosítanak be”. Vagyis, a klasszikus közhely szerint: ugyanaz, másképp…

Ország Imázs és Imázsné
Na, de bachtalo!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése