2010. augusztus 14., szombat

LÜKEPÉDIA - KONYHASÓ

A legismertebb só a Földön, olyannyira, hogy a só szó hallatán mindenkinek kapásból a konyhasó ugrik be, természetesen a Mónika-só után.

Mónikának lyukat beszéltek a hátába
Vízben jól oldódik, ezt bizonyítják a sós vizű tengerek. Ez igen nagy szerencse, mert ha nem így volna, akkor tengervízből nem lehetne sót párolni, hanem a bányászok le kéne menjenek a tengerfenékre kitermelni, ami nagyon balesetveszélyes lenne a gyakori tengeromlások miatt, a vérengző sócápákról már nem is beszélve.

A konyhasó az egyetlen ásványi eredetű ízesítő anyag, de ez csak azért van így, mert még senkinek nem jutott eszébe bauxittal vagy lignitporral megszórni a vajaskenyeret, pedig feltehetőleg azzal is finom.

Stohl András egy régi reklámban
A só fizetőeszköz volt az ókorban és még a középkor elején is. Rengeteg gond volt akkoriban a sóautomatákkal, mert a bennük levő só gyakran átnedvesedett, és olyankor nem adott ki sót a gép, hiába ütötték be helyesen a sókártya pin-kódját, és hiába mentek a sóhivatalba panaszt emelni, ők sem tehettek semmit. A sóautomatát fölösleges volt kamerákkal felszerelni, nem tudta ellopni senki, mert nehéz volt, mint a só.

Japánban egészen a XIX. század közepéig állami monopólium volt a sókitermelés és -forgalmazás, a császár ezt a hatalmát a sógunokon keresztül gyakorolta.

Elmebeteg sóbehajtó kényszernadrágban
A hűtőszekrény és a jég feltalálása előtt a sót tartósításra is használták, sőt, faluhelyen még ma is a parasztok a fagyasztó helyett sóba teszik a fagyit, de a kinderparasztok ennek nem örülnek, mert elolvad, és meglehetősen sós lesz.

A tartós szerelmi kapcsolatnak is egyik titka a só, vigyük el néha kedvesünket a sóbányába, és nyaljuk együtt a falat vagy tíz percig.

Sótalanság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése