2010. augusztus 4., szerda

LÜKEPÉDIA - VAN GOGH

A híres holland piktor mindössze 37 évet élt, ráadásul valamennyi képét élete utolsó öt évében festette. Nem volt az a kimondott menedzseralkat, egyetlen festményt tudott csak eladni, de valójában azt sem adta el, hanem elcserélte egy marék dohányért és három kiló krumpliért.

A mesternél levágták a gázt, így otthon is nagykabátot és bundasapkát visel
A fiatal Vincent nem nagyon találta a helyét a világban, dolgozott kárpitosként, felcserként, tandíjbeszedőként, különféle kikötői lebujokban is fellépett mint nőimitátor, aztán 32 éves korában véletlenül rájött, hogy tud festeni. Ezt követően megszállottan dolgozott, akár napi két-három képet is festett, sőt, rengeteg művét „túlfestette”, mert nem vette észre, hogy már készen van.

A kor híres festői közül csak Gauguinnel haverkedett, de aztán csúnyán összerúgták a port, ugyanis egy este pizzát rendeltek, és nem tudták eldönteni, hogy mennyi borravalót adjanak a futárnak. Van Gogh lesmucigozta a barátját, és a papucsát is hozzávágta. Gauguin erre sértődötten elszaladt, Van Gogh pedig mérgében kiharapott egy darabot a saját jobb füléből. Csak fokozta dühét, hogy normál kecsápot vittek a pizza mellé, pedig ő kihangsúlyozta a levelében, hogy csípőset kér.

Nem ilyet
Ekkortájt már kezdett elborulni az agya, reggelente gyakran arra a látványra ébredt, hogy az ablak előtt áll, és fest. Elmegyógyintézetbe vitték, ahol állandóan összemázolta a folyosók falait, ezért inkább kiengedték délutánonként a kertbe festeni, amikor nem esett az eső.

Aztán egy éjjel megszökött a vigyorgóból, hazament a régi szobájába, és rövid tépelődés után mellbe lőtte magát. Nem halt meg egyből, hajnalig az ágyán fekve pipázott; lenyűgözte a látvány, ahogy a mellkasán tátongó lyukból száll fel a füst. Ma ez lenne a leghíresebb képe, de sajnos már nem tudta megfesteni, mert napkeltekor kivette a szívét, és megette. Sátáni vigyorba merevedett arccal találtak rá, a szája sarkában fityegő aortával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése