2010. augusztus 3., kedd

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS*

(*Megjelent a Vásárhelyi Hírlapban, IV. évfolyam, 162. szám)

A hazai lakosság 90%-a tudományos szempontból analfabéta – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A megkérdezettek csaknem fele gondolja úgy, hogy a Nap kering a Föld körül, a piros szín megvéd az igézéstől, hisz az ördög által megszállt emberek létezésében, valamint abban, hogy ha viszket a bal tenyere, pénzt fog kapni. Ezek a hiedelmek és tévhitek nem is olyan meglepőek, hiszen a román Európa legbabonásabb nemzete, viszont a geocentrikus világkép egy kissé erős, így a 21. század elején. Az alábbiakban részletek olvashatók a tanulmányból.

A megkérdezettek mintegy 80%-a hiszi azt, hogy az őssejteket ősemberekből veszik ki, a basszuskulcs az erényövet nyitja, és a hangsebesség azt jelenti, hogy milyen gyorsan beszél valaki. A pedofil és halterofil kifejezéseket szinte mindenki érti, a nekrofilt, gerontofilt és akrotomofilt (amputációk iránt szexuális vonzódást érző ember) szinte senki. A hét törpét a válaszadók háromnegyede fel tudta sorolni, ellenben a hét főbűn vagy a hét ókori világcsoda már nem megy.

A minimális műveltséget vizsgáló kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy az általánosságokkal nagyjából tisztában vannak ugyan, de tudásuk igen felületes. Például, azt tudják, hogy Indiában szent állat a tehén, de azt már nem, hogy miért; tudják, hogy Leonardo festette a Mona Lisát, de azt nem, hogy melyik kezével (a mester balkezes volt); ötből négyen rávágják, hogy Lajkának hívták az űrhajós kutyát, viszont azt nem tudják, hogy milyen fajta volt (keverék).

Lajka szolizik
Azt is tudják, hogy Jézus kenyérrel és hallal lakatta jól a sokaságot, de halvány fogalmuk sincs, hogy milyen hallal (sivatagi márnával, latin neve Barbus barbus deserticus); kivétel nélkül mindenki tudta, hogy Kennedyt lelőtték, azt viszont egyikük se, hogy ki.

A válaszadók 15%-a nem hisz az ufók létezésében, 80% hisz bennük, 5%-uk pedig maga is ufó.

Egy galaci ufó, beépített napszemüveggel
A babonák közül az egyik legerősebb, hogy szerencsétlenséget okoz, ha fekete macska szalad keresztbe előttük az úttesten, ezért aztán rendszerint el is ütik. Lakásban nem szabad kinyitni az esernyőt, mert bajt hoz az illető fejére (más kérdés, hogy mi a túróért nyitná ki bárki is otthon az esernyőt?). Továbbá, a jobb szem viszketése: öröm ér; a bal szem viszketése: bánat ér; a végbél viszketése: aranyér.

Irodalmi téren is komoly hiányosságokkal küszködnek. Tízből nyolc ember szerint Alice Cooper írta a Nagy Indiánkönyvet, Hemingway a Kilimandzsáró havában született, Raszkolnyikov egy vodkafajta, a varázshegy a Keleti-Kárpátokban található, a Tíz kicsi néger egy afrikai árvaházban játszódik, Orson Welles, Borges, Kundera, Kafka és Coelho pediglen focisták.

Vizsgadrukk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése