2010. augusztus 4., szerda

LÜKEPÉDIA - KÍNA

A világ legnépesebb állama. Olyan sokan vannak, hogy a Földön minden ötödik ember kínai, Kínában viszont szinte mindenki az. Hatalmas ország, ez főleg földrajzórán jön jól, mert könnyű megtalálni a világtérképen.

A kínaiak zöme buddhista vallású. Buddha egyfajta ázsiai Jézus, csak sokkal kövérebb.

Sose látták állni
Négernek született, de később egy fügefa alatt keresztrejtvényfejtés közben megvilágosodott. Épp az új Nirvana-albumot hallgatta a kínai piacon vásárolt walkmanjével, amikor hirtelen kifehéredett. Abban is különbözik Jézustól, hogy őt nem feszítették keresztre, hanem 80 éves korában halt meg gombamérgezésben, ami egy isten esetében elég röhejes, ha jobban belegondolunk. Biztos ezért van az, hogy a buddhista templomok legtöbbje stilizált gombát formáz.

Kína államformája népköztársaság, hivatalos nyelve a mandarin, egyben ez az ország hivatalos gyümölcse is. Szécsi Pál a Halak jegyében született, de ez nem tartozik ide.

Nagyon tudott nézni
Rengeteg érdekes dolgot találtak fel a kínaiak, ilyen például a puskapor, a pudingpor, a papír és a selyem, bár ez utóbbiról a selyemhernyónak más a véleménye. Ők találták fel az iránytűt és a körkötőtűt is. Ezzel szemben sok más területen elmaradottak, elég azt megemlíteni, hogy a mai napig ceruzákkal esznek evőeszközök helyett.

A légkondit sem ismerik
Kína fő turisztikai látványossága a kínai nagy fal, melyet azért építettek, hogy így védekezzenek a nomád törzsek ellen, akik ezen jót röhögtek, majd simán átmásztak rajta. 6352 kilométer hosszú, de elég unalmas, speciel emiatt ne utazzon senki olyan messzire, főleg hogy a világűrből is látszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése