2010. szeptember 1., szerda

ANYÁM! A SZÚNYOGOK

Mostanáig csak a nílusi krokodilról meg a nílusi vízilóról tudtuk, hogy veszélyesek (a víziló növényevő ugyan, de roppant agresszív állat, több embert nyiffant ki évente, mint a cápák, oroszlánok és krokodilok együttvéve), de kiderült, hogy van egy harmadik veszélyes nílusi élőlény is, éspedig a szúnyog. Ráadásul sokkal veszélyesebb, mint az aquapaci vagy a krákágyil, ugyanis azok nem bántanak, ha nem mész a közelükbe, és nem baszogatod őket, a szúnyog viszont házhoz jön. Igen biza, képes elrepülni a nyomorult ide, dáklandre, hogy jól megfertőzzön bennünket nyugat-nílusi vírussal (amerikaiul West Nile virus, rövidítve még szebb: WNV, azaz dáböljú-en-ví). A vírusgazda vérszippancs csípése meningitiszt, vagyis vírusos agyhártyagyulladást okoz(hat), emellett szívizom- és hasnyálmirigy-gyulladást, valamint májgyulladást is. Máris be vagyok gyulladva...

Krisztinát alsó-kongói metál-szúnyogok csipkedték össze
No, nem kell bepurcolni; a DSP (Directia de Sanatate Publica) már lépett is: azt javasolják a lakosságnak, hogy viseljenek hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot, amikor a szabadban tartózkodnak, és használjanak szúnyogriasztót. A büdös életben nem jutott volna eszünkbe, ha nem mondják! Vagyis: köszönjük, Emese! Meg még azt is mondják, hogy szereljünk védőhálót az ablakokra. A rohadt életbe, kár volt kicsengetni azt a 60 millát a termopanokra, most szereltethetem vissza a régieket, mert nem deriválom, hogy a tökömbe lehetne termopan ablakra szúnyoghálót roppintani. De asszem inkább vakablakot tetetek, az a tuti szúnyogok ellen, s még meg se kell mosni húsvétkor.

Ez a debilis szúnyog egy papírlapot próbál megcsípni
Vagyon ám itten egyéb jó tanács is: amennyiben valaki a szúnyogcsípést követő 3-7 napban lázat, erős fejfájást, szédülést, hányást, esetleg memóriazavarokat észlel, azonnal jelentkezzen a családorvosánál. Gyorsan hozzáteszem: csak abban az esetben vegzálja a femilidokit, ha nem sokhaveres horgászkiránduláson vett részt, mert azt követően – a lázat leszámítva – a felsorolt tünetek mondhatni normálisnak tekinthetők.

Így néz ki a gyilkos vírus felnagyítva
Nézzük meg egy kicsit az elmúlt évek termését: riogattak már sertéspestissel, kergemarhakórral, madár- és disznóinfluenzával, melyek mindegyikéről utólag kiderült, hogy nem volt egyéb, mint vihar a biliben, vagy inkább babapurc a pelenkában, ergo ettől a szúnyogos marhaságtól se fossa le senki a horgasinát, legalábbis ne nagyon. Mert kell maradjon ekkis salakanyag a többiekre is, mivel hamarosan nyakunkon a kelet-eufráteszi legyek által terjesztett, agysorvadást okozó vírus, a dél-gangeszi repülő vízibolhák körme alatt fészkelő, dadogást előidéző baktérium, és az észak-jangcei vándorszitakötők szárnyából kihulló, röhögőgörcsöt kiváltó kórokozó, és azok már nem lesznek ennyire viccesek... Úgy bizony!

A legtutibb szúnyogriasztó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése