2010. szeptember 13., hétfő

LÜKEPÉDIA - HÓD

Az egyik legkreatívabb állat. Nem tölti marhaságokkal az időt, hanem keres egy megfelelő folyócskát vagy patakot, faágakból gátat emel, amellyel elzárja a víz útját, és egy kis tavat hoz létre. Első dolga, hogy kitesz a tó partjára egy táblát „Horgászni és fürödni szigorúan tilos!” felirattal, majd egy várat épít benne, több víz alatti kijárattal, lőrésekkel és bástyákkal, aztán kinevezi magát várkapitánynak. A víz alá leveles ágakat rejt tartaléknak, így a befagyott tóban is tud táplálkozni. Imád fejjel lefele korcsolyázni, és utána rendszerint igencsak megéhezik.

Guszti, a törpehód a farkával int be a fényképésznek
A hód metszőfogai folyamatosan nőnek, ami miatt kénytelen állandóan rágni, kedvence a nyírfakéreg és a juharos orbit. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem jut huzamosabb ideig rágcsálnivalóhoz, akkor lerombolja a várát, összecsomagol, és elmegy Grönlandra rozmárnak.

A kanadai hód nagy szeszkó
A hódot sokáig értékes prémje miatt vadászták, amíg rá nem jött a váras trükkre. Emiatt például Angliában ki is döglöttek a hódok az 1060-as évek végére, ezért I. Vilmos király kénytelen volt Normandiából importálni néhány hódcsaládot a birodalom újrahódosítása érdekében. Ettől fogva nevezték Hódító Vilmosnak.

Oscar Wilde hódprémes kabátban. Meleg viselet
Távoli rokona a svéd hülyehód (Castor scandinavicus debilicus), amelyik kártyavárat épít, és a saját farkát rágja.
Ebben az a poén, hogy angolul a puncit beavernek is szokás becézni, ami eredetileg hódot jelent

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése