2010. szeptember 13., hétfő

LÜKEPÉDIA - PIZZA

Bár Olaszországból ered, rengeteg olyan változata alakult ki, melyek másféle tájak konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon, ilyen például az ananászos-sonkás hawaii pizza, a kukoricás mexikói, a puliszkás román, a tonhalas norvég, az aranyhalas mesebeli, a pápua emberfejes vagy a jegesmedve-hónaljmirigyes eszkimó pizza. Érdekesség, hogy a japánok nem esznek pizzát, mert a szervezetükből hiányzik a kör alakú ételek lebontásához szükséges enzim.
Csecsen különlegesség: üregi nyulas pizza
Pizzázáshoz nem kell feltétlenül kiöltözni, mert haza is lehet rendelni, csak külön kifizettetik velünk a dobozt, ami idegesítő. A pizzafutárnak ajánlatos borravalót adni, pláné, ha mindig ugyanonnan rendelünk, mert a flegma pont úgy néz ki a pizzán, mint a sajt.

A pizzát az i. e. 3. században említik először, nevezetesen Marcus Porcius Cato, akinek a Róma történetéről írt munkájában a 23. lap margóján az alábbi, piros ceruzával írt bejegyzés található: basszus, úgy ennék egy jó sonkás-gombás pizzát fokhagymás tejföllel, milyen kár, hogy még nem találták fel. A középkor elején is gyakran fel-feltűnt a pizza szó, de a korrektorok mindig kihúzták, mert nem volt semmi értelme.

Salvador Dalí híres szürrealista festménye, a Pizzák
Valójában egy veronai péksegéd találta fel a pizzát 1599-ben, de csak félig, ugyanis akkor még nem ismerték Európában a paradicsomot. Próbálta ugyan szegény alvadt disznóvérrel helyettesíteni a paradicsomszószt, de egyedül a gyerekkori barátjának, Rómeónak ízlett. Júlia még csak meg sem kóstolta.

Nemcsak gombás pizza, de pizzás gomba is van
Bevásárlóközpontokban lehet kapni kartondobozba csomagolt pizzafagyit, de nem valami finom.

Mester és Margarita

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon hírnév romboló kép!!!!!Azt tudtam, hogy Mester Tomi vegetáriánus, de , hogy ennyire????!!

    VálaszTörlés