2010. szeptember 13., hétfő

LÜKEPÉDIA - EBOLA

A ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó, 90% körüli mortalitással, ami azt jelenti, hogy tíz emberből kilenc meghal, de ez csak az orvosokra és nővérekre vonatkozik, a páciensek közül gyakorlatilag senki nem éli túl. Azért nem okoz világméretű járványt, mert nem ember-specifikus, vagyis nem képes tartósan fennmaradni az emberi népességben. Valamilyen állat terjeszti, amiből Afrikában sok van, talán az oroszlán vagy a flamingó, de a zsiráf is gyanús, főleg amelyik lázas és vérzik.

Ebola-vírus. Azért nehéz gyógyítani, mert egyenként kell kibogozni őket
Átlagosan hét nap lappangás után kezdődnek az aspecifikus (nem fajlagos) tünetek: erős frontális fejfájás, szédülés, hasfájás, görcsök, hasmenés. Ilyenkor még mindenki egyszerű mezei gyomorrontásra gondol, de az ebola három nap múlva bekeményít: magas és csillapíthatatlan láz, sárgaság, hányás, az egész test fekélyesedni kezd, a bőr lehámlik, a nemi szervek elrohadnak. És ez még mindig nem a vastagja: újabb két nap elteltével a máj elpudingosodik, megjelenik a vérhányás, a nyelvről és a nyelőcsőről leválik a nyálkahártya (ez nem hangzik durván, de azért elég fájdalmas), minden testnyílásból ömlik a vér, a zsigerek szétszakadnak, az agy elfolyósodik, fekete vér kerül a légcsőbe. Nem lehet injekciót adni, mert az erek szertefoszlanak, mint a túlfőtt makaróni, de ekkor már nincs is kinek.

Valamelyest enyhíti a fájdalmakat, ha keresztben fekszünk az ágyon
Rendkívül elvétve ugyan, de fiatal és erős szervezettel túl lehet élni, bár baromi nagy akaraterő kell hozzá. A túlélők gyógyulása lassú, legalább két hónap, és még négy hónapon át ürítik a vírust, pl. a szemük csarnokvizében is megtalálható. Ezért ajánlatos ebolából frissen felgyógyult nővel telefonon szakítani, mert még le talál sírni, és akkor meg vagyunk lőve.

Pupuzela telefonon közli a barátnőjével, hogy köztük mindennek vége
Dancs Annamari egyszer szinte ebolás lett, de aztán szerencsére kiderült, hogy csak egy enyhe ételmérgezés volt az egész. Nagyon megijedt akkor a popszakma.

2 megjegyzés:

  1. szánalmas vagy..viccet csinálni az emberi történelem leghalálosabb vírusáról? bárcsak afrikában élnél nyomorban és nem a neten menőznél.... gondolkozz el...félj tőle és tiszteld is....1 milliárdszor kisebb nálad..és mégis le tud győzni...

    breitling89@citromail.hu ide írj ha sírni akars.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. te nagyonokos, liberalis fajvedo!miert nem csokolgatod a Pako faxat,es a hasonlo pavianoket?kell neked fertozes a sorvadt tokodre?akkor sajnald oket jo erossen, sot, terjezd az ok "banatukat"...anyadat se hagyd ki...barom

      Törlés