2010. október 7., csütörtök

LÜKEPÉDIA - PÁPA

A pápa a katolikus egyház főgóréja. A magyar pápa szó a görög pappasz-ból ered, amelynek jelentése papa. Kár volt rábiggyeszteni azt az ékezetet, mert a papa sokkal mókásabb és bensőségesebb lenne.

A világ legfurcsább telefonja: a pápamobil
A pápa cím betöltéséről a konklávé dönt, amely a még nem teljesen szenilis bíborosokból áll (hivatalosan a 80 év alattiakból). A regnáló pápa halála után legkésőbb húsz nappal össze kell ülnie a bíborosok testületének, és kétharmados többséggel meg kell választaniuk az új pápát. Amennyiben 48 óra alatt nem tudnak közös nevezőre jutni, akkor körbeállnak, és egy titkos kiszámolós mondókával döntenek, majd elégetnek a kandallóban egy hattyút, felszáll a fehér füst, a Szent Péter placcon összegyűlt bámészok meg vannak elégedve, és ők mehetnek vissza huszonegyezni.

Zárlatos pápa
A jelenleg pápáskodó XVI. Benedek, korábbi Hitlerjugend a 265. pápa, ami azért érdekes, mert Jézus Krisztus aktuális földi helytartója pontosan ennyi napig volt tagja anno a fasiszta ifjúsági szervezetnek.

Szerető nagymamája mindig friss süteménnyel várta
Az egyik legszimpatikusabb pápa II. János Pál volt, aki úgy nézett ki abban a kis átlátszó pápamobilban, mint egy jóságos télapóca, csak virgács helyett a görbe botjával integetett az embereknek, amíg a testőrei el nem rekvirálták tőle, mert folyton kitörte vele a security üveget.

Imádta a kemény zenét
A 265 pápából mindössze kettőt gyilkoltak meg, biztos ezért mondják, hogy ez egy nyugdíjas állás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése