2010. október 7., csütörtök

LÜKEPÉDIA - SPENÓT

Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác és paraj. Ilyen alapon a karajt is hívhatnák skenótnak, de nem teszik. Falusi mulatságokon hajnaltájban vicces dalokat szoktak énekelni a spenótról, ezek az ún. parajénekek vagy spenóták.

Kelet-Európába a törökök hozták be a XVI. században, de ők a mai napig sem eszik, hanem a feneküket törlik ki vele, ezért utálják annyira a gyerekek a spenótot, főleg a török gyerekek.

Dolgunk végeztével a szárával körmeinket is megtisztogathatjuk
Bornemissza Anna híres szakácskönyvében rengeteg spenótos recept van, íme, az egyik: „ Pucováld meg az spinácot alapos gonddal, oszt hánnyad bé fertályórára hideg tehényhús-lébe, hadd mecseredjék kicsinyég. Közben végy egy czifra fácányt, bőrit vond le, belit rontsd ki kés fokával, s főzzed ecetes vízben, míg megkékedik, ekkor rogyasszad belé az kifacsart spinácot meg egy gömbölyeg tehényfaggyat. Vágjad le az ökörnek orrát, dörzsöljed írósvajjal, gyömbérezd meg, és csináljad bé azt is az spinácba az fácány mellé. Metélj tárkonyt es hezza, sűríccsed jóféle göbösgaluskával. Teregessed lapas tángyérra, s tégy fölibe levendulás tükörtikmonyt és rántott pocokszügyet. Pudvás szömörcsögkarikákkal vagy az berbécsnek szemivel díszíccsed.”

Bornemissza Anna gyerekei sem szerették a spenótot.

Emésztés után is pont így néz ki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése