2010. július 31., szombat

VALAKI BETEG*

(*Megjelent a Vásárhelyi Hírlapban, IV. évfolyam, 147. szám)

Egy friss kormányhatározat szerint a százötvennél több ággyal rendelkező kórházak augusztustól alkalmazhatnak fodrászt, cukrászt és szakácsot. Viccnek tűnhet, de nem az.

A hazai ispotályok állapotát illetően feltehetőleg mindenki képben van: rideg, huzatos kórtermek, málló vagy már-már leszakadással fenyegető mennyezetek, penészes falak, gyógyszerhiány (lassacskán már nem csak orvosságot kell magával vigyen a beteg, hanem gumikesztyűt és műtőcérnát is), használhatatlan budik és budiszagú kagylók. Télen meg kell fagyni, nyáron meg kell fulladni, a kajáról pedig csak annyit, hogy a beteg több kalóriát használ el az étkezőbe menet és jövet, mint amennyit a vacsora fedőnéven felkínált moslék tartalmaz.

Mekkorát fog változni a betegek élete most, hogy lesz fodrász, szakács és cukrász! Mari néni eztán nem azon fog filózni, hogy vajon sikerül-e a másnapi gyomorműtétje, vagy hogy egyáltalán felébred-e még utána, hanem azzal lesz elfoglalva, hogy milyen frizurkát varázsoltassan a búrájára a klinikai Figaróval. És, mialatt betegtársai sorukra várnak a fodrászműhelyben, a cukrász segítségével összeütnek majd egy kis aranygaluskát vagy csörögét hazulról vitt lisztből, tojásból. A szakács megválasztásánál nem árt körültekintenők lenni; semmiképpen sem javasolunk francia séfet, ugyanis krumpliból meg káposztából még ők sem tudnak gasztronómiai csodákat létrehozni. Annál inkább kínai szakácsot, aki a folyósokon futkorászó patkányokból, falrepedésekből kikacsintó csótányokból, kukák körül szaglászó kóbor ebekből guszta étkeket rittyenthet majd uzsonnára.

Sőt, nem kéne itt megállni! Nyissanak bjúticentert is: masszázsszalonnal, szoláriummal, manikűrrel, pedikűrrel; lenne fitness, wellness, herpesz. Még akár vidámparkot is építhetnének a kórház parkolójában, szellembarlanggal, óriáskerékkel, frissen műtött betegek számára vízszintes hullámvasúttal. Csupa móka, kacagás!

Hogy mindezt miből finanszíroznák? Például lecserélhetnék az aneszteziológusokat hivatásos mesemondókra. Mennyivel szebb lenne a Csipkerózsikától álomba szenderülni a bypass-műtét előtt, mintsem intravénásan befecskendezett szedatívumoktól, pláné, ha a befejezést már nem hallaná az ember: itt a vége, fuss el véle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése