2010. július 31., szombat

IWIW

Az iwiw-en az egyik legfontosabb adat az, hogy kinek hány ismerőse van. Én a magam részéről maximum négyszázat tartok reálisnak; akinek ennél több van, az vagy nagyon népszerű figura, vagy nagyon szeretne annak látszani. Természetesen az is számít, hogy mi az illető foglalkozása, mert egy színésznek vagy tanárnak értelemszerűen több ismerőse van, mint például egy éjjeliőrnek. Sokan presztízskérdésnek tekintik, hogy minél többen szerepeljenek a listájukon. Egyszer végeztem egy kísérletet: találomra bejelöltem öt ismeretlent, vigyázva arra, hogy ne legyenek közös ismerőseink, és ők se ismerjék egymást. Az ötből négy kapásból visszaigazolta, hogy ismer…

Ünnepélyes pillanat: a sámán bejelöli a szomszéd törzset
Egy másik lényeges kérdés a fénykép, illetve fényképek. Gyakorlatias emberek egyetlen képet tesznek ki, hogy ismerőseik láthassák: ők ők, és nem valaki mások. Az átlag ennél többet pakol fel, mondjuk úgy öt és tizenöt darab között. Ezeken már szerepelnek a családtagok, barátok, általában nyaralás közben. Igazuk is van, nem azért fizették be a drága külföldi kirándulást, hogy aztán ne tegyék ki a fotókat. Külön kategóriát képeznek a kismamák: van olyan ismerősöm, aki több száz fényképet tett fel a csemetéjéről. Gyakorlatilag a szemünk előtt nő fel a kölök, mivel hetente frissül-bővül az állomány. Frappáns képaláírások segítenek értelmezni a látottakat: Katika hácsizik, Katika pancsizik, Katika vacsizik, Katika pacival, Katika macival, Katika Lacival, Katika szürcsöl, Katika görcsöl…

Timike a nagypapival
Érdekes a Magamról rovat is. Sokan, akiknek még nem teljesen kiforrott a személyiségük, valami gond van az énképükkel vagy csak egyszerűen lusták, mindössze annyit írnak, hogy erről szíveskedjél másokat megkérdezni. Ez tulajdonképpen szimpatikus, mert szolid, szerény lelkületet sejtet. A többség viszont teljesen félreértelmezi a feladatot, és a hobbijait kezdi sorolni, holott mi rá lennénk kíváncsiak, az emberre, és nem arra, hogy mit szeret csinálni. Többnyire ilyesmikkel találkozunk: szeretek kirándulni, tévézni (akkor inkább nézzed a National Geographic-ot, kisanyám!), olvasni, filmeket nézni, a kislányommal játszani, a szeretteimmel lenni, szóval csupa ilyen generálbaromság. Amit igazán szeret csinálni, azt egy se írja ki… Aztán van a harmadik kategória, aki kapiskálja ugyan, hogy miről is van nagyba’ szó, de valamiért nem meri bevállalni a feladatot, hogy magáról írjon, ezért inkább átemel egy vagy több blőd idézetet ismert vagy – minél erősb a sznobéria, annál – kevésbé ismert szerzőktől, és ezzel a dolog el van intézve.

Imádom a nagy műanyag fülcsiket és a Barátok közt-öt. Ínyenc is vagyok
A Beszélt nyelvekhez mindenki beírja a magyart, aztán azokat a nyelveket, amelyekről azt hiszi, hogy azokat is beszéli, majd következik két-három vicces; a baszk, a türkmén és az eszperantó a favorit; nem tudni, miért pont ezek. És néhány kivételtől eltekintve mindenki beírja, még értelmes emberek is! Egyszerűen felfoghatatlan, hogy miért.

Ilonka néniék kipróbálják a Csajok és pasik alkalmazást
Az Állatokkal is szeretünk poénkodni, rendszerint mindenkiből kikönyököl a mókamiki, amikor ezt a rovatot tölti ki: a szomszéd macskájától kezdve pókokon át egészen a zokniig terjed a skála.

Gézuka, a kis rosszcsont
 Aztán van olyan is, hogy Véleményezés. Vagyis beírhatjuk, hogy X.Y. szerintünk mennyire humoros, mennyire kedves, mennyire jó szakember vagy mennyire „van képben”. A véleményezés anonim, tehát az illető nem tudja meg, hogy ő ki vagy kik szerint bunkó, rusnya, képmutató és kiállhatatlan, csak azt, hogy az. Igen ám, de az emberben felvetődik a kérdés: mi van, ha valahogy mégis megtudja? Ezért olvas mindenki csupa kedvező véleményt magáról az iwiw-en.

Egyesek unaloműzésre használják az iwiw-et. Így fordulhat elő, hogy virágárus Jócka is fenn van az iwiw-en, de már rég megpusztult emberek is, mint Elvis Presley vagy Ceausescu. És a dolog itt nem áll meg: engem valamelyik nap bejelölt egy Belphegor nevű ló.

Jóckának 1085 ismerőse van az iwiw-en. Neki elhiszem. Pedig ő azt se tudja, hogy isszák vagy isszák... Na, egésséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése