2010. július 31., szombat

ELNÖK A CSÚCSON*

(*Megjelent a Vásárhelyi Hírlapban, IV. évfolyam, 118. szám)

Megrázó képeket mutattak az egyik hírtévében.

Egy NATO-csúcstalálkozón készült a felvétel, illetve előtte vagy utána. Azt látni, ahogy a tagországok vezetői kis csoportokba verődve beszélgetnek, viccelődnek az épület előtt, vidám, fesztelen hangulatban. Egyszer csak feltűnt köztük egy lesunyt fejű, görnyedt, hátrakulcsolt kezű pacák, aki az erős szél ellenére sem volt borzos. Igen: Basescu! Rossz volt nézni, ahogy kóválygott körülöttük, mint egy frissen herélt kutya, azok meg ügyet sem vetettek rá. Tett néhány félszeg kísérletet arra, hogy odaverődjék egyik-másik társasághoz, de egyszerűen levegőnek nézték. Téblábolt még egy darabig, majd lassan elsomfordált; kábé úgy, ahogy a kutya szokott fülledt nyári estén, amikor senki se hajlandó játszani vele, ezért elvonul az árnyékba, és jobb híján nyalogatja a tökeit.

Biztos sokan átéltek már hasonló szitut; nem túl kellemes. Igen ám, csakhogy velünk a játszótéren történt ilyesmi, amikor kis pucás létünkre próbáltunk bevágódni a nagyfiúk közé, akik a „na, húzz el innen, öcsi!” felkiáltás és egy csattanós tasli kíséretében adták tudtunkra, hogy nem vagyunk (még!) közéjük, közülük valók. Tették ezt azért, mert megtehették, ugyanakkor tökéletesen igazuk volt.

A csúcstalis „nagyfiúknak” is igazuk volt. Nem kergették el ugyan a matrózt, ahogy bennünket a grundos suhancok anno, nem is sapkázták fel, hanem némán, de félreérthetetlenül hozták Trájánka tudomására: semmi keresnivalód köztünk, öcskös!
Basescu nagyon kicsi fiú Európában, ezt eddig is tudtuk. Na de ennyire? Ennyire bizony! Sőt! Sose fog bekerülni a „galeribe”. Figyelem: nem arról van szó, hogy valamiért kiközösítették, ahogy például a csimpánzkolónia tagjai szokták a szerfölött agresszív vagy rühes egyedeket. De az európai vezetők nem tegnap szálltak le a fáról; evidencia számukra, hogy Basescu soha nem tartozott velük egy súlycsoportba, és nem is fog. Mert jellemtelen, mert rosszhiszemű, mert kétszínű. Mert gerinctelen, mert képmutató, mert aljas, mert hazug. Mert „smekker”. És mindezek folyományaként: hiteltelen. Bármit mond, ígér vagy tesz: nem számít. Statiszta. Pária. Európai mércével mérve súlytalan, láthatatlan, akinek még a közelében tartózkodni is zsenáns, derogáló, kellemetlen – akár egy antropomorfizálódott végbélszél, amitől elfacsarodik Európa orra.



Itt az említett videó:
 http://www.youtube.com/watch?v=cvcmzdMYyoM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése